Hoe je voldoet aan jouw behoeften en een staat van zelfontplooiing bereikt

Oké ik geef toe, het klinkt misschien wat overdreven, maar het voelt écht alsof ik mijzelf weer heb terug gevonden. Ik was namelijk verzeild geraakt in het drukke studentenleven die vooral bestaat uit eat-sleep-rave-repeat. Hobby’s en tijd voor mezelf had ik niet meer. Gelukkig heb ik die na een jaar lang vol zelfontwikkeling weer terug gevonden. Ik gun jullie dit allemaal en daarom besloot ik een aantal tips voor jullie onder elkaar te zetten.

1. Verlies je jezelf in de drukte van het leven? Ben je vooral bezig met studeren/werken, slapen, eten, socializen en sporten en weet je niet meer wat je hobby’s zijn? Vraag jezelf af wat je vroeger als kind leuk vond om te doen. Ik kon mij vroeger vermaken met lezen, schrijven, tekenen en muziek maken. Dit heb ik nu bijna allemaal weer opgepakt!

2. Zorg in je drukke leven ook voor wat compensatie door eens een avond te mediteren of yoga te doen. Of gewoon even een muziekje en een kleurboek voor volwassenen(ik heb er zelf ook één). Zelf ben ik nu begonnen met yoga. Ik ben nu alle stijlen aan het uitproberen en tot nu toe vind ik hatha yoga het fijnst.

3.  Zijn er misschien dingen die je nog niet verwerkt hebt? Het onderdrukken van bijvoorbeeld een trauma kan ervoor zorgen dat je ook bepaalde behoeften of delen van je identiteit mee-onderdrukt. Als je dan je trauma’s verwerkt, kunnen deze behoeften weer naar boven komen. Dit is mij overkomen en ik kan je vertellen dat het ontzéttend bevrijdend voelt.

4. Lees het boek Self Care van Nadia Narain en Katia Narain Phillips(no spon). Hierin staat hoe je goed voor jezelf zorgt. Het boek leest super makkelijk weg, want je kan criss-cross door de kleine hoofdstukjes heen. Je leest gewoon waar je op dat moment behoefte aan heb.

5. Waarom is goed voor jezelf zorgen nou zo belangrijk? Nou, als je een stadium van zelfontplooiing wilt bereiken, moet je volgens de bekende psycholoog Abraham Maslow eerst andere levensbehoeften vervult hebben. Maslow schetste voor dit fenomeen een piramide. Wil je een levensbehoefte vervullen, dan geldt dat de levensbehoefte(n) daaronder eerst vervult moeten zijn. Goed om te weten dus als je jezelf wilt ontwikkelen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: