Hetero, bi, lesbisch of iets ertussenin?

Toen ik veertien jaar oud was en op de havo zat in de tweede klas, kwam er een nieuwe jongen bij ons op school. Ik zag hem en werd spontaan zenuwachtig en vond hem prachtig. Hij had wel een vriendin, maar jawel: Alles kan kapot. Een half jaar laten was ik eindelijk zijn vriendinnetje.

Voor anderhalf jaar had ik een liefdesrelatie met hem. We waren dolverliefd op elkaar en we genoten van elkaar. Ik zat helaas wel in een depressie, maar de liefde werd daar niet minder van. Toen ik even later uit mijn depressie raakte, kwam de onzekerheid: ik werd jaloers. Na deze eerste relatie volgden nog vier relaties met jongens/mannen, die ook weer vol onzekerheid en jaloezie zaten. Zelf werd ik steeds depressief tijdens mijn relaties. Hoe kwam dit toch? Was het omdat mijn eerste vriendje achter mijn rug om met een meisje aan het appen was en ik mijzelf toen naiëf had gevonden? Was het omdat ik onzeker was over mezelf? Had het te maken met mijn pestverleden? Of zat er iets anders achter?

Mijn laatste relatie is nu een maand uit en nog steeds heb ik geen duidelijke antwoorden op mijn vragen. Wel ben ik ergens achter gekomen: meiden vind ik ook wel erg leuk, of eigenlijk gewoon heel geil, sexy en interessant. Ben ik daarom altijd depressief in relaties? Onderdruk ik mijn interesse in vrouwen en daarmee ook mijn gevoelens van geluk? En ben ik daarom jaloers in relaties? Projecteer ik mijn interesse in vrouwen op mijn partner, omdat ik het van mijzelf niet accepteer?

En wat ben ik dan? Ben ik dan bi in plaats van hetero? Of misschien zelfs lesbisch? Maar ik hou van seks met mannen, dus lesbisch kan dan niet toch? En ik ben nog nooit verliefd geweest op een vrouw, denk ik. Of toch wel?

Eindelijk probeer ik mezelf te ontdekken. Wat ik daarbij in gedachten houd is, dat seksuele geaardheid een spectrum is (dit weet ik door de Podcast “Op Zoek Naar Seksualiteit” van seksuoloog Nynke Nijman en influencer Linda de Munck, dikke luistertip!), dus waarschijnlijk ben ik niet bi, of lesbisch of hetero, maar zit ik ertussenin. Een precies percentage? Misschien zal ik het nooit weten, maar gelukkig hoeft dat ook niet. Als ik maar ondervind wie ik leuk vind en daarin niets meer onderdruk. Stiekem hoop ik dan toch nog op het geluk in de liefde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: