Waar het stemmetje “ik kan het niet” vandaan komt

Er zijn een aantal doelen die ik ontzettend graag wil bereiken: psycholoog worden, oud worden met een leuke vriend en het hebben van een mooi huis. Helaas zit er vaak iets in de weg bij het streven naar deze doelen: de stem “ik kan het niet.” Deze stem komt ergens vandaan, maar waarvan? Of van wie? Eindelijk kan ik zeggen dat ik daarachter ben.

Gisteren kwam ik thuisthuis nadat ik hoorde dat ik een belangrijke toets niet had gehaald. Thuis had ik al wat tranen gelaten en mezelf weer moed ingepraat. Toen ik er eindelijk rustig onder was, sprak ik mijn vader over het doen van nog een poging om de toets te halen. Hij zij: “Misschien moet je je er maar bij neerleggen, want je kan het toch niet.”

Zodra ik twijfel aan mijzelf, grijpt mijn vader de kans om te bevestigen dat ik het inderdaad niet kan. Dit gebeurt al mijn hele leven. Maar ook mijn moeder houdt mij het liefst weg van alles wat ervoor kan zorgen dat ik mij ontwikkel. Het maakt niet uit waar het overgaat: een nieuwe bijbaan als sportinstructrice of de studie die ik altijd al wil doen, mijn moeder zegt altijd: “Moet je dat nou wel doen? Is dat niet een beetje te zwaar voor je?”.

Nu ben ik eenentwintig jaar oud en kom ik erachter dat mijn ouders niet de personen zijn naar wie ik moet luisteren, zeker niet als het gaat om mijn toekomst. Dit is een waardevol inzicht, want ik wil graag mijn doelen bereiken en dit kan alleen als ik erin geloof. Daarvoor moet ik eerst in mijzelf geloven.

Waar ik vrij zeker van ben, is dat er bij iederéén die regelmatig roept of denkt: “ik kan het niet”, een onderliggende oorzaak te vinden is. Ligt de oorzaak niet bij je ouders, dan ligt hij misschien bij de kinderen die jou vroeger gepest hebben, of bij een leraar op de basisschool die vaak boos op je was. Dus wat ik kwijt wil, is: ga ernaar opzoek, kom erachter dat hun gedrag alles met henzelf te maken had en dat er niets mis is met jou. Zo kan jij weer verder met alles wat je wilt bereiken, op een manier die jij verdiend. Go for it.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: