De kunst van genieten

Wist je dat de kleur groen een ontspannende werking heeft en dat de kleur oranje energie geeft? (Cz, z.d.) Sinds de eerste Lock down maak ik dan ook regelmatig een lange wandeling en probeer ik te genieten van de schoonheid en de puurheid van de natuur. Ik zie de vogels die lekker hun ding doen, de zon die schijnt en andere mensen die het zelfde lijken te doen als ik. Maar hoe meer ik mijn best doe om te genieten, hoe minder dit lukt.. Met als gevolg grote teleurstelling en frustratie.

Gelukkig ben ik er sinds kort achter waardoor dit komt. Mijn psycholoog vertelde mij namelijk dat het onderdrukken van negatieve gevoelens, er automatisch voor zorgt dat je ook positieve gevoelens onderdrukt. Door het onderdrukken van negatieve gevoelens tijdens mijn wandeling voel ik mij misschien niet verdrietig en boos over dingen, maar ook niet blij.. Laat ik daarentegen mijn gedachten de vrije loop, dan komen eerst de negatieve gedachten omhoog, maar daarna ook de positieve! Zo maak ik én mijn hoofd leeg én ervaar ik ook nog eens die fijne kleine geluksmomentjes.

Foto door Eliza Lensa op Pexels.com

Dus wanneer ik nu ga wandelen, accepteer ik dat ik best even over stomme dingen – als die er zijn in mijn hoofd, anders hoeft het natuurlijk niet 🙂 -mag nadenken. Geluksmomentjes volgen daarna vanzelf. Zo heb ik vanochtend een heerlijke wandeling gemaakt langs het water: Ik heb eerst even gebaald van het meer alleen zijn door de crisis en daarna heb ik ontzettend genoten van de mooie herfstkleuren en mijn heerlijke koffie to go. Op weg naar huis had ik weer helemaal zin in mijn dag!

Waar kan jij heel erg van genieten?

Bronnen:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: