De naakte waarheid achter mijn seksuele zelfvertrouwen

Sinds de eerste lockdown heb ik soms de neiging om dagen lang in mijn trainingsbroek, zonder make-up op, met een knot op mijn hoofd, lopend op twee verschillende sokken en met nagellak op die compleet afbrokkelt, door het huis te lopen. Een enkele keer betrap ik mijzelf hierop en dan denk ik: ‘nee, je ziet misschien niet zoveel mensen meer, maar je moet niet vergeten hoe mooi en aantrekkelijk je bent!’. Echter als ik er te lang als een zwerver bijloop vergéét ik zelfs dat ik ook nog mooi en aantrekkelijk kan zijn, wat opvallend genoeg een zeer negatief effect heeft op mijn stemming. Dit verminderde lichaamsbeeld houdt dan stand, tótdat ik hier iets aan doe.

Dat mijn stemming beter is als ik meer seksueel zelfvertrouwen heb, is niet zo gek. In een onderzoek van R.M. Anderson (2013) las ik namelijk dat een grotere seksuele tevredenheid, meer seksueel plezier en meer seksueel zelfvertrouwen samenhangen met een betere seksuele-, lichamelijke- en mentale gezondheid én een beter algemeen welbevinden. Maar wat is “seksueel zelfvertrouwen” nou precies? Volgens HealthyWomen Editors (2012) gaat het over je gevoel van eigenwaarde als een seksueel wezen: Vind je jezelf aantrekkelijk? Vind je jezelf seksueel vaardig? Hoe kijk je naar jezelf als je in bed ligt met iemand?

Foto door W R op Pexels.com

Om mijn seksuele zelfvertrouwen en daarmee ook mijn seksuele tevredenheid en seksueel plezier te vergroten, neem ik soms uitgebreid de tijd voor mijn uiterlijke verzorging. Vooral wanneer ik merk dat ik niet zo in mijn hum ben en al dagen in een trainingsbroek loop, kunnen even lekker douchen en mijn haren wassen, de tijd nemen om mijn wenkbrauwen te epileren en om wat make-up op te doen al veel verschil maken. Soms trek ik er ook nog een leuke outfit bij aan. Het is een kleine moeite en als ik er de tijd voor neem, vind ik het nog ontspannend ook.

Bovendien ga ik soms een stap verder. Je gelooft het of niet, maar een lapdance oefenen voor de spiegel in een sexy outfit kan mijn dag helemaal maken. Ik zet een lekker dansbaar nummer op, trek mijn kleren van mijn lijf, zwaai met mijn haar en twerk erop los. Heel soms maak ik een pikante foto van mezelf, die ik daarna in mijn veilige map zet op mijn telefoon. Ik heb nu dus een verzameling van mooie en sexy foto’s van mezelf; ofwel een mapje vol met voeding voor mijn zelfvertrouwen.

Foto door Anna Avilova op Pexels.com

Maar waarom werkt dit voor mij? In de eerste plaats is het zien van mezelf in een verzorgde of sexy staat keer op keer een soort van eye opener/herinnering aan wat ik kan uitstralen. Ook heeft het lief zijn voor mezelf en mezelf de zorg geven die ik nodig heb een positieve uitwerking op mijn stemming, want dit geeft mij namelijk het gevoel dat ik er mag zijn en dat ik de moeite waard ben. En wist je dat eens danssessie voor de spiegel er volgens de cognitieve dissonantietheorie er zelfs toe kan leiden dat negatieve gedachten over jezelf veranderen in positieve gedachten? De theorie beschrijft dat als je iets doet wat tegenovergesteld is aan hoe je over iets denkt en voelt, je uiteindelijk je houding aanpast aan je gedrag. Gedraag je je sexy, dan vind je jezelf dus ook sneller sexy.

Mijn seksuele zelfvertrouwen zit dus wel goed, met dank aan de liefdevolle momenten die ik heb voor mezelf. Dus ik zou zeggen, pak je mooiste lingeriesetje erbij, oefen je geilste lapdance en besef dat het niet uitmaakt of iemand die ooit gaat zien. Het gaat erom dat JIJ het ziet!

Struggle je met jouw lichaamsbeeld en is mijn manier van aanpak een stap te ver? Wees ook dan lief voor jezelf en zoek hulp. Het is helaas iets dat vaker voorkomt..

Bronnen:

Anderson, R. Positive sexuality and its impact on overall well-being. Bundesgesundheitsbl. 56, 208–214 (2013). https://doi.org/10.1007/s00103-012-1607-z

HealthyWomen Editors. (2012, 27 januari). What’s Your Sexual Self-Esteem? Geraadpleegd op 28-10-2020, van https://www.healthywomen.org/content/article/your-sexual-self-esteem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: